Sahramin solmut

keskiviikkona, maaliskuuta 31, 2010

kotiläksyt

Olen tämän viikon lomalla. Mistäpäs sen huomaa? No tietenkin siitä, että justiinsa tällä viikolla työpuhelin löytää meiltä kentän ja se soi jatkuvasti, joka päivä on tullut työpuheluita.

Aamun ihana auringonpaiste on jo kadonnut, toivottavasti koululaisen päivä ei ole muuttunut yhtä synkäksi. Kahden edellisen viikon liikuntatunnit ovat menneet mönkään, nyt ei ole ainakaan soittoa tullut koululta... En minä ihan oikeasti voi mennä sinne kouluun vahtimaan ja seuraamaan, en aina. Sitä varten pojalle on pyydetty avustajaa (kunta vaan ei palkkaa). Kumma juttu, että koululla on kaksikin erityisopettajaa, ja silti minun tulisi keksiä kaikki keinot ja tietää kaikki asiat. Olin kyllä hyvin yllättynyt aikoinaan, kun varsinainen erityisopettaja sanoi, että ei ole kuullutkaan aspergerista. Sen jälkeen en ollutkaan yllättynyt, kun erityisopettajan pätevyyden omaava rehtori sanoi, että ei hänkään tiedä siitä mitään, nimen on kuullut joskus. Ai niin, viimeksi kun oli asperger-epäily, niin se saatiin heti sijoitettua erityisluokalle, että ei tarvinnut pitää koulussa sitä.

Esikonen on erityinen. Hän on erittäin älykäs, mutta sosiaalista älyä ei ole riittävästi noille "no jos ei kerta tykkää jääkiekosta, niin sitten pitää mennä erityisluokalle, ei tuollainen sovi peruskouluun" opettajille. Ja noiden opettajien kanssa pitää mennä vielä kolme vuotta...
Ei ihme, että pojalla on välillä motivaatio hieman hukassa. (enkä ihmettele ollenkaan, jos pojan opettajalla olisi motivaatio hukassa, vastavalmistunut opettaja, koulun suurin luokka, jossa useampia avustajaa tarvitsevia oppilaita, ja kaikki jakotunnit on annettu muille opettajille, tämä opettaja saa sitten vetää 35 oppilaan musiikkitunteja ja niinpoispäin; ja arvatkaapa vaan, onko virkaa vakinaistettu, vaikka koululle on perustettu jo opettajanvirka? No eipä tietenkään.)

Huokaus. Elämä on. Esikoisella sentään kouluarvosanat ovat kelvollisia, liikuntaa lukuunottamatta numerot olivat hyviä tai tyydyttäviä. Siksi en mielellän antaisi lusmuta kotitehtävistäänkään, kun osaa ne. En vain ole vieläkään keksinyt keinoa, millä saisin pojan keskittymään niihin tehtäviin sen muutaman minuutin, joka hänelle oikeasti niiden tekoon menee.

Mutta kyllä tämä tästä. Kesälomaan on enää kaksi kuukautta, sitten on taas kesä aikaa kerätä voimia.

Tunnisteet:

4 Comments:

At 6:55 ap., Anonymous Lukutikku said...

Hei! Kommentoin tässä edelleen, kun omalla pojallani (30v) on diagnosoitu aspergerin syndrooma. Se keksittiin vasta joskus 22-23-vuotiaana. Eihän sitä ennen kukaan ollut kuullutkaan. Poika oli vaan outo ja kiusattava raukka.

Kannattaisi viedä poika testeihin. Niitä tosin on aika harvoissa sairaaloissa. Hesassa ja Oulussa ainakin. Ehkä virallinen paperi auttaisi koulussa opettajiakin hieman paneutumaan asiaan.

Tunnen syvää myötätuntoa.

 
At 11:21 ap., Anonymous Saga said...

Meillä on onneksi ollut tosi hyvä tuuri, kun jo silloin kun poika kävi eskarista koulussa tutustumassa, tuleva ekaluokan opettaja heti kysyi minulta, että onko pojalla asperger. Hänellä oli kuulemma ollut luokallaan as-poika aikaisemminkin joskus kymmenisen vuotta sitten. Meillä muuten myös ihan samalta kuulostavat ongelmat: liikuntatunnit ja läksyihin keskittyminen.

 
At 11:41 ap., Blogger Sahrami said...

Juu siis esikoisellahan on virallinen as-diagnoosi ja paperi sairaalasta, että avustaja tarvitaan. Mutta se on vaan paperi. Käy toimintaterapiassa kerran viikkoon, Hopsussa ollaan opettajan kanssa kirjattu, että edetään normaalin peruskoulun opetussuunnitelman mukaisesti jne. Asenteet vaan mättää muutamalla opettajalla.

Tilanne helpottui huomattavasti jo ekan luokan keväällä, kun koulupsykologi (määräaikainen edelleen, vissiin jo 5. vuotta) kävi pitämässä parin tunnin koulutuksen opettajille aiheesta Autistiset piirteet ja autistisia oireita omaavan lapsen tukeminen koulussa.

 
At 8:08 ip., Blogger Pami said...

JOtenkin kuulostaa yllättävältä, ettet ole saanut apua tuohon ja on jopa asiasta tietämättömiä! Omaan lähipiiriini kuuluu asperger-lapsi (nyt yli 20, sai diagnoosin ennen kouluun menoa, pärjäsi suht hyvin) sekä autistinen lapsi. Ja kun kuulin heistä, niin olin tietoinen heidän tavoistaan, vaikken olekaan käynyt minkään valtakunnan koulua terveys- enkä opetusalallekaan (vaikka opettajana -aikuisten kylläkin -toimin).

Kuulostaa ihmeeliseltä! Otan osaa, jos on tuollaisia "tumpeloita" ammattilaisissa!

 

Lähetä kommentti

<< Home