Sahramin solmut

lauantaina, lokakuuta 15, 2005

Syksy saa

Ulkona on vihdoinkin kunnon syksyinen olotila. Tuulee viileästi ja lehdet kieppuvat tukkimaan rännejä. Eilen jopa satoi, ensimmäisen kerran moneen viikkoon!

Aika on kulunut nopeasti, töissä on ollut kiirettä (kukapa käski lusmuamaan kesän) ja vapaa-aikanakin on joutunut ahkeroimaan. Lisäksi veriarvot ovat niin alhaalla, että seuraavaksi kai menen sairaalaan punasolutankkaukseen. No, ei sen puoleen, vaikka hemppa riittäisikin kuljettamaan happea, verenpaineet ei saa verta enää liikkeelle. Kai sitä kohta jonkun veritulpan saa.

Tuttavaperheeseen syntyi pieni poika, ihanuutta mennään katsomaan vasta syyslomalla, mutta posti on kulkenut ahkeraan. Poika sai perinteisen vauvahaalarin, ja sen lisäksi mahdutin maksikirjeeseen kahden hahtuvahousut ja pari taittovaippaa. Jäneskin on tehty, mutta se viedään henk.koht. kun päästään kylässä käymään. Vielä ehkä voisi katselukirjan ommella, noita kuosipuuvilloja kyllä löytyy. Kirjomaan en tässä kunnossa rupea.

Kuopus on saanut kaksi mekkoa, vihdoin sain ommeltua neidille mekon siitä pinkistä collegesta, jonka ostin pikkulikan mekkoa varten kesällä! Toinen mekko on tehty alennuspikeestä, hinta kolme euroa metri... Pikeemekkoa ompelin 6 iltaa; ensin piirsin yhtenä iltana kaavat, sitten leikkasin seuraavana kankaat. Kaksi iltaa meni saumojen ompelussa ja tikkaamisessa ja pari iltaa meni sitten ihan yksityiskohdissa. No, viimeisenä iltana ompelin vain yhden taskun paikoilleen... Että tuolla vauhdilla ei kyllä vaatekaapit ala pursuamaan.

Esikoinen on saanut jo kaksi pipoa, ensimmäinen nalle colorista ei käynyt, koska se kutitti liikaa. Tein toisen sitten Ainosta, ja ainakin viikon testauksen perusteella näyttäisi, että se sopisi hyvin. Kuopus omi sen nallepipon itselleen.
Esikoiselle tein myös kaulurin siitä colorista, kauluksen sisäpuolen tein merino woolista, ja testeissä se on ollut ihan toimiva. Pitäisi vain päätellä langanpäät...

Rästilista senkuin kasvaa. Ja kangaspinot. Ja lankakasat. Kävin Tampereella Pellavashopissa ostamassa kaksi muovikassillista tarjoushahtuvakiekkoja, samalla reissulla kävin Eurokankaassa ostamassa muovikassillisen flanellipaloja, kun ei niitä täällä naapurikaupungissa ole tarjolla. Aholaidan konkurssimyynnistä ostin pari kiloa lankoja, pari merinowool-kerää, samosta ja tangoa sekä hiphoppia 6 kerää. Hiphopit ovat jo melkein valmis pontso, kaulusresori vielä puuttuu, pitäisi olla kasin pyöröpuikot, mutta... Meneehän tuo sukkapuikoillakin.

Tekemättömät ompelutyöt:
-esikoiselle ulkohousuja (ainakin kahdet); kankaat on, kaavat on, inspis puuttuu
-esikoiselle sisähousuja; kankaat on, kaavat on, inspis puuttuu
-miehelle mettähousut; sama virsi (no kaavoja en ole piirtänyt, mallin olen katsonut)
-parit vauvanvaatteet
-kestovaippoja, ainakin taittoflanelleja, pari muotoon ommeltua lisäimua ja parit PUL-kuoret ja niihin varmaan sisävaipat (lupasin antaa käyttöopastusta kaverilleni, kunhan pääsen sinne asti)
-itselle pari "pukeutumispaitaa" eli jakun alle sopivia lyhythihaisia
-kestositeitä
-koiran peti, vanha peti joutui kaatopaikalle keväällä ja nyt lämpimään aikaan ei ole tarvinnut vielä uutta. Täytyy käydä Etolassa hankkimassa styroks-kuulia (kankaat on)
-keittiön verhot (ollut listalla jo vuoden...)

Kutomukset:
-villavaippahousuja, hahtuvasta ja muista huopuvista langoista, ainakin parit kaverin pojalle
-villaimuja em. tarkoitukseen
-esikoiselle sormikkaat nalle colorista
-esikoiselle paita colorista
-miehelle pipo ja sormikkaat nalle colorista
-miehelle kaulaliina jostain "miehekkäistä" langoista (olisikohan merinowoolin tummat värit...)
-kummipojan talvisetti (kaulaliina kudottu, ei päätelty, pipo kudottu, ei ommeltu kasaan eikä päätelty; tumput ja sukat puuttuu, ja äitinsä vihjailujen perusteella pojalta puuttuu villatakki ja villahousutkin...)
-kuopukselle samoksesta huppari ja paita
-esikoiselle samoksesta paita
-lista jatkuu noin 30kg verran...

Tänä viikonloppuna olisi myös Kädentaito-messut, S-etukortilla saisi kaksi euroa alennusta lipusta... Ehkä kuitenkin uppoudun sohvannurkkaan väsäämään pontson kaulusta ja kummipojan neulesettiä.