Sahramin solmut

sunnuntaina, syyskuuta 03, 2006

Väri ja valo ja puuttuva kuvankäsittelyohjelma

Kuten Mammaliini ja Sia ystävällisesti irvivät, edellisen postauksen housujen väri on kummallisesti vaihtunut kesken kaiken. Ja kumpikaan väri ei ole se oikea - vaikka molemmat kuvat OVAT samoista housuista. (olisiko pitänyt todisteeksi vielä ottaa kuva punttien pätkäisyoperaatiosta...? puntinpätkät löytyvät kyllä tuolta roskäpöntöstä...)

Ylimmäinen ("ennen") kuva on otettu sisätiloissa salamalla, kun ulkona oli pilvistä (ja meidän talomme pienistä ikkunoista ei tullut sisälle juurikaan valoa). Alempi ("jälkeen") kuva on otettu edelleen sisällä, mutta ilman salamaa, ja ulkona paistoi aurinko. Olisi tietenkin ollut hyvä käyttää samoja valaistuksia, mutta aamupäivällä oli pimeää ja "jälkeen"-kuvassa heijastin olisi loistanut vähän turhan kirkkaana.
Digikameran pikkunäytöllä kuvissa ei huomannut noin suurta eroa, ja kun purin kuvat koneelle, oli jo myöhäistä - housut ovat jo jossain Kuopion korkeudella.

Ongelmaa voisi tietenkin ratkaista kunnon kuvankäsittelyohjelmalla, jolla voisi säädellä myös kuvien värejä. Meillä ei vain tällä hetkellä koneesta (tai näistä kahdesta kotona olevasta) löydy Paintia kummoisempaa kuvankäsittelyä, ja sillähän ei tee yhtään mitään. Meillä OLI kunnon ohjelma tuohonkin, mutta jostain kumman syystä se ei ole siirtynyt koneelle itsekseen koneen vaihdon jälkeen, enkä tiedä, toimisiko se enää tässä uudessa käyttiksessä. Saatiin se joskus kaupanpäällisenä väritulostimen oston yhteydessä (ja mukana tuli myös t-paita ja tekstiilikalvoa paidan painamista varten, t-paitaa lukuunottamatta kaikki em. ovat kadonneet johonkin).

Pitäisiköhän ostaa uusi tulostin?