Sahramin solmut

perjantaina, heinäkuuta 07, 2006

Teemapäivä

Tänään on ollut teemapäivä: Blogistaniassa koolailua ja meillä Sahramissa mansikkaa ja Spriteä.

Aamupäivällä käytiin tytön kanssa ruokakaupassa ja ostettiin samalla 10kg mansikoita. Viime kesänä mansikoiden osto venyi niin myöhäiseksi, ettei niitä enää saanut noita 5kg:n laatikoita.

Laitoin pakkaseen mansikkaa 25 purkillista. Lisäksi pilkoin uunipellilisen kuivumaan sähköuuniin - tämä on ensimmäinen kokeiluni kuivata mansikkaa. Kuivattu mansikka on hyvää, mutta eipä sitä täkäläisistä kaupoista oikein löydy, ja hintakin voi olla aika mansikkainen.
Mansikan kannat laitoin saunaan lauteille lepäilemään, koitan kuivata ne teeksi. Kävin aina välillä altaassa vilvoittelemassa, sormet ovatkin yllättävän puhtaat sen ansiosta.

Tekisi mieli ostaa kuivuri, mutta ei sille ole tässä huushollissa paikkaa. Käyttöä sille kyllä olisi, hedelmien ja marjojen kuivaamisen lisäksi voisi yrittää kuivata vihanneksia ja yrttejä, ja sieniä tietenkin. Tosin sienet syödään meillä talvella mielummin pakastettuina, lapset haluavat nähdä sienet sienenmallisina lautasellaan.

Useammassakin blogilistalla päivittyneessä käsityöblogissa oli innostuttu tänään tai viime päivinä värjäilemään lankaa Kool Aid-juomilla. Minulla ei maagista juomajauhetta ollut, mutta löytyi vanha pullo sinistä Spriteä, for a limited period... Se oli äidin ja tyttären suosikkijuomaa, mutta tietenkin se oli vain rajoitetun ajan saatavissa. Viimeinen pullonpohjallinen jäi seisomaan jääkaappiin, ja tänään halusin tehdä sinne vähän tilaa kauppatavaroille. Lisäksi helteen väsyttämä tyttö oli sen verran rasittavaa seuraa, että halusin hänelle jotain erikoisempaa touhua (sen lisäksi, että uitin hänet altaassa...)

Lähtökohtana oli pieni vyyhdellinen luonnonvalkoista Huopasta. Liotin sitä aluksi etikka-vesi-seoksessa, suhde oli "oho menipä paljon etikkaa, en taida laittaa kovin paljoa vettä kun on näin vähän lankaa".


Käyttämäni väri oli siis tuota hetken ilonamme ollutta sinistä limua (miksi Spiderman-limsaakaan ei enää valmisteta?). Lankanyssäkän puristin nyrkissäni kuivemmaksi ja kaadoin etikkaveden talteen. Langan päälle limu ja odottelemaan...


Esiin tullut väri vähän yllätti, olin odottanut enemmän turkoosia, mutta ehkä luonnonvalkoisen keltaisuus on niin vahvaa, että se lyö väkisin läpi. Ehkä sininen väri reagoi etikan kanssa? Huopasta piti kasassa tuntematonta lankaa, jonka polttokokeen perusteella oletan olevan ainakin enimmäkseen villaa. Hyvin siihenkin väri tarttui.

Kun kyllästyin lilluttelemaan lankaa limussa, laitoin purkin mikroon (2x3min, teho tuntematon). Mikrouunijaksojen välillä pidin 4 minuutin tauon (paistoin pussillisen mikropopkornia).
Ennen ensimmäistä mikrotuskertaa purkin neste oli hieman sameanvihertävää, mutta kun lopulta otin langan pois uunista, niin neste oli kirkasta. (kuvasta se ei ehkä käy kovin hyvin ilmi, koska harmaan laiturin päällä kuvatessa neste näytti siniseltä, laitoin alle sitten tuon harson, mutta eipä tuo taida kummempi olla tuolla tavalla kuvattunakaan).


Lopputulos on nätti, vauvamaisen hempeä mintunvihreä. No, olisin tietenkin toivonut saavani kaunista sinistä, mutta kyllä tämäkin tulee villahousujen raitana käytettyä.


Huopanen hieman huopaantui, ts. lanka tarttui hieman itseensä työskentelyn aikana. Tulevaan käyttöön isllä ei ole mitään merkitystä. Sidoin vyyhdin kiinnityslangat liian tiukalle, niiden alta Huopanen ei kunnolla värjäytynyt, eikä sidoslankakaan.

Ihan mukavaa puuhaa, seuraavaksi tartun siniseen elintarvikeväriin. Mitähän lankaa löytyisi, Isoveljeä ja Seiskaveikkaa löytyy, ehkä Wooliakin. Ja sitten on pari vyyhtiä Sohvi-käsityölankaa (Jämsän huopatehtaan lanka) ja tietenkin tuota Huopasta. Viikonloppuna ei ehdi, mutta ensi viikolla?

4 Comments:

At 11:30 ip., Blogger Helmis said...

Hih, liity joukkoon!

Muoriskahan on jo muumitikkaritkin liottanut lankojen sekaan - itse katselen nykyään kaikkia kaupan mehu- ja limupulloja "sillä silmällä".

 
At 7:33 ip., Blogger Sahrami said...

Meillä ei juurikaan karkkia ole - suklaata en taida hukata lankojen värjäilyyn... (meillä lapset ei tykkää karkista)

 
At 9:57 ip., Blogger Helmis said...

Mä oon (tähän mennessä) käyttänyt kaupan elintarvikevärejä punaista ja vihreää ja sit apteekin värejä sinistä ja keltaista (jota kyl luulin oranssiksi).
Aikamoista kokeilua, sininen ainakin käyttäytyy tosi omapäisesti, vaikka just siitä tykkäisin ehkä eniten.
Ei meilläkään sellaisia karkkeja ole, joita voisi käyttää.
Lakuja ja suklaata tulee kyllä syötyä värjäilyn tuloksia jännittäessä :).
Mutta vielä muistan jonkun kokeilleen colalla värjäämistäkin..

 
At 2:37 ip., Blogger Päivi, Lankakomero said...

Kuivatut sienet hakkaa kyllä mennen tullen pakastetut, niin maussa kuin säilyvyydessäkin. Ihan sienenmallisia ne kuivatutkin on ellei niitä jauheeksi murenna. Suppilovahverot ja mustatorvisienet kuivaan kokonaisina ja herkkutatit sun muut viipaleina.
Jännä idea tuo Spritella värjääminen, siinähän on kunnon hapotkin jo mukana, että saattaisi onnistua ilman etikkaakin ja ihan kivanväristä lankaa tuli.

 

Lähetä kommentti

<< Home