Sahramin solmut

sunnuntaina, helmikuuta 25, 2007

Loppukiri

Lankahamstereiden loppuviikon tunnelmissa olen ollut yllättävän ahkera. Viikon sisään olen saanut valmiiksi oman versioni Calorimetrystä. Lämpöoppini tein ihan vaan kuvien perusteella, lyhennettyjä kerroksia siinä alkuperäisesäkin kai on käytetty?
Työ olikin oikein oivallisesti mitoitettu. Tosin silmukoita loin pariinkin kertaan turhaan, vasta kolmannella kerralla olin tyytyväinen ympärysmittaan ja luomislanganpään pituuteen...
Aloitin pannan kutomisen junassatyömatkalla, ensin luin päivän kokouspaperit ja päivän uutislehden, ja sen jälkeen aloin kilkutella. Viimeisiä silmukoita päättelin, kun juna jo jarrutteli pääteasemalle - ehdin kuitenkin vielä pakata työn ja puikot ja langatkin reppuun ja rynniä ulos junasta samassa laumassa kuin muutkin.
Vielä en ole jaksanut etsiä sopivaa nappia kiinnittimeksi, koska mietin vielä, että ompelisinko koko systeemin kuitenkin kiinteästi umpeen.
Lankana oli Sport-niminen (Gjestalin?) lanka lilan sävyissä, samat materiaalitiedot kuin Novitan Isoveljessä, mutta tosi pehmoisen tuntuinen lanka.
Kotimatkalla kudoin sitten mustasta Tovesta tumppua, nyt eka tumppu onkin valmis. Ahistaa musta ohut karkea lanka, silmukoita ei edes erota...

Esikoiselle kudoin Sportista (sinisävyissä) tumput, ihan mittojen mukaan ("anna se käsi nyt tänne, niin koitetaan taas").

Sen jälkeen tulikin levoton olo, teki mieli tehdä jotain kivaa ja nopeaa, mutta en keksinyt mitään. Kaivelin lankalaatikoita enkä keksinyt mitään.

Lopulta menin makuuhuoneeseen ja vetäisin sängyn alta ensimmäisen laatikon ulos. Olikin varsinainen jämälankalaatikko: laatikossa on nimittäin jämälangat langoista, jotka huusin kerran halvalla huuto.netistä. Kokonaiset kerät ja muuten miellyttäneet kerät ovat löytäneet paikkansa muualta, mutta tuo sekalainen satsi jäi sitten oman onnensa nojaan (ja unohdin koko jutut). Nyt kaivelin näistä jämien jämistä villaiset langat, laatikkoon jäi vielä koneneulontaan tarkoitetut akryylilangat ja puuvillat sekä hyvin epämääräiset langat.
Ensin otin Lammyn Venetia-langan ruskean sävyissä. En tiedä, koska lanka on ostettu, v 2002 tai sen jälkeen, koska vyötteessä on hinta euroissa. Ei siis sentään antiikkia...
Lankaa oli yksi kerä, ja kudoin siitä pikapikaa ohuen kaulahuivin. Aloitin 15 silmukalla, ja totesin, että liian leveä. Purin pois ja loin 10 silmukkaa. Kudoin niin kauan, että lanka loppui. Siihen meni purkamisineen ja ruuanlaittoineen (makkarasoppaa) muutama tunti, ysin puikoilla on hankala kutoa, liina paksut. Ohuilla puikoilla silmukoita tulee nopeasti - senttejä toki paksuilla puikoilla tulee vauhdilla.

Sitten jäin taas pyörittelemaan peukaloitani. Lopulta annoin periksi ja aloin kutoa Vaaka-tilkkua kaksinkertaisella langalla. Alunperin ajattelin, että teen tilkkuja vain yksivärisistä langoista ja vain yksinkertaisen, tai ohuesta langasta niin, että säikeet ovat samaa lankaa ja samaa väriä.

Kirjavia tilkkuja valmistui kolme, ja pahin angsti helpotti. Kaivoin jämälankalaatikosta sinistä sukkalankaa ja aloitin siitä uuden tilkun. Lanka on niin karkeaa, etten siitä voi miehelle sukkia kutoa, mutta näihin tilkkuihin sen kai voi laittaa, en usko, että kukaan paljasta ihoa vasten noita peittoja käyttää? Sitäpaitsi nuo jämälangat ovat selvästi likaisia, laitan tilkkupeiton pesuun ja huuhteluainekylpyyn sitten joskus, kun se valmistuu.

Tavoitteenani oli tehdä yksi vaakatilkku per hamsteriviikko, nyt olen ylittänyt tavoitteen jo melkein 100%. Hurjaa!

Ulkona on vielä hämärää, vaikka kello on jo reilusti yli kuuden. Kevät on tulossa, voi sentään. Minä niin pidän syksystä ja talvesta, kun saa rauhassa mököttää pimeinä iltoina sohvan nurkassa (tai surffata netissä). Nyt pitäisi innostua ja piristyä ja ryhdistäytyä. En.

Huomenna olisi tärkeä tapaaminen, ja minulla mahassa kiertää. Eikös noro-virus ala oireilla jo muutaman tunnin päästä tartunnasta, sitä tämä ei siis voi olla, kun emme ole perjantain jälkeen olleet tekemisissä kenenkään kanssa. Kertaalleen tämä tapaaminen on jo peruuntunut, kolmatta kertaa ei ole tulossa.

Nyt viimeisen vaakatilkun kimppuun (silmukoita 30 ja vähenemässä koko ajan).

Tunnisteet: , ,

1 Comments:

At 10:47 ip., Anonymous Anonyymi said...

Työpaikan infoviestin mukaan Noro-virun itää 12-48 h, joten toivottavasti ei ole sitä. Todennäköisesti se on vain jännitystä, jos huominen tapaaminen on tärkeä. =)

 

Lähetä kommentti

<< Home