Sahramin solmut

torstaina, toukokuuta 17, 2007

Savua ilman tulta

Pöllähdykset jatkuvat. Laitoin saunan lämpiämään, eikä se tietenkään alkanut heti vetää, eikä edes syttynyt kunnolla. Taas pöllähti savua sisälle, mutta puusaunan savu on ihan mukavan tuoksuista. Savuista.

Kiitos huolehtimisesta ja popkorn-konevinkistä. Mutta kun minä en halua sellaista konetta. Ei ole paikkaa sinne tuolla keittiössä, pistorasioita kyllä riittää, mutta pöydältä ei löydy tyhjää tilaa, eikä kaappeihin mahdu mitään. Sitäpaitsi, "terveellistä" ei kuulu ruokavaliooni...

No, nyt se sauna onkin jo lämmin, mukava mennä löylyihin hikisen päivän päätteeksi. Kasvimaalla mönkiminen nosti jo hien pintaan, aurinko porotti suoraan päähän. Kasvihuoneen vierestä piti kaivaa tyhjäksi kaukalo, katkoin koivunjuuret lapiolla ja vuorasin kaukalon uudestaan kaksinkertaisella paksulla juurimatolla. Saa nähdä, montako vuotta tuo kestää. Pelastin muutamia kasveja vanhasta istutuksesta, piparmintut (epäilen, että onko se oikeasti piparminttu, kun minun mielestäni se ei tee siemeniä, ja tuon olen itse kylvänyt), yksi kivikkokasvi ja vuohenjuurtakin pieni taimi löytyi. Minttu leviää kesän aikana koko kaukalon mitalle, viime kesänäkin se sen onnistui tekemään koivunjuurien välissä.

Salaatit ovat itäneet, samoin retiisit ja auringonkukat. Maissit kylvin tänään (kasvihuone on niin pieni, ettei sitä kannata tupata täyteen kylvöksiä kovin aikaisin, lämpö sahaa liikaa), kurpitsansiemenet laitoin likoamaan. Saa nähdä, onko minulla syksyllä tonni tuorerehua vai kurpitsavuori.

Ulkona on niin kesäinen ilma. Tänään pitäisi istuskella laiturilla miehen kanssa, katsellen lepakoiden lentoa ja kuunnellen kesälintujen laulua. Käki kukkui jo äitienpäivänä, ja lauantainahan näin jo ensimmäisen pääskysenkin. Pitäisi istuskella kaikssa rauhassa vilvoittelemassa saunan jälkeen.

Mies on töissä ainakin puoleenyöhön, minä taas menen heti aamusta töihin. Saunotan lapset ja menen itsekin mahdollisimman pian nukkumaan. Päätä särkee raitisilmamyrkytys ja päivän tehtyjen töiden taakka. Alennuin jopa imuroimaan kesken päivän, kun alkoi inhottaa lattialla vilistelevät hämähäkit. Jättiläisiä. Syövät onneksi muurahaisia, niitäkin on ihan liikaa.

Pyykkivuorossa ovat villavaatteet. Niitä riittää, meillä ne ainakin ovat käytössä sekä talvella toppahaalareiden alla että välikausihalareiden alla vilpoisilla ilmoilla.
Huomasin mielenkiintoisen asian (nniin, elämäni ON tylsää...). Esikoiselle aikoinaan kutomani villapaidassa on käytetty kolmea eri 7veljes-lankaa. Resoreissa yksivärisiä valkoista ja sinistä raitoina, muutoin paita on meleerattua (? kolme eri väristä säiettä muodostaa itse langan) sinivalkoista seiskaveikkaa. Ja tuo kirjava lanka on todella pehmeää, yksiväriset langat taas ovat karkeita. Ero on tosi selkeä, koska minäkin paksunahkaisena huomasin sen. Ja sentään nuo langat ovat kaikki olleet tuotannossa samaan aikaan, olivat jotain Anttilan kampanjalankoja 50g kerissä.

Pitäisiköhän hankkia parempaa tekemistä?

Tunnisteet: , , ,