Sahramin solmut

torstaina, toukokuuta 29, 2008

Tulitikkuleikkikauden avaus

Tänään on juhlallisesti avattu tulitikkuleikkikausi. Hätäkeskusten hälylistalla oli 53 maastopaloa, kun uteliaana kävin kurkkaamassa. Listassahan näkyy aina sata viimeisintä hälytystä. Täkäläisittäin kausi alkoi, kun paloautot ujelsivat kylän halki metsäteitä pitkin palopaikalle. Viime kevään ensimmäinen palo taisi olla mopopoikien saavutus, kukahan nyt saikaan kyseenalaisen kunnian olla ensimmäinen valopää?

Täkäläiset maastopalot ovat ihan yllättäen lähteneet liikkeelle metsäautoteiden varsilta. Ihan näppärää, paloautotkin pääsevät helposti palopaikoille.

Meillä lapsia on kyllästymiseen asti opetettu, että metsään ei saa heittää mitään, ei roskia eikä palavaa tulitikkuakaan. Tupakka pitää tumpata hyvin eikä kuiviin heinikoihin saa ajaa autolla.

Tunnisteet: ,

2 Comments:

At 8:56 ap., Blogger Irena said...

Niin teitä lapsina vai teidän lapsia? Tokkopa sinappituubilla tai muropaketilla vielä on tupakkaa suupielessä..
*hih hih*

Ei vaan, saivartelut sikseen, kyllä tuo esikoinenkin, hieman alle kaksi juuri nyt, on niiiiin kiinnostunut tulitikuista että. Pitänee aloittaa turvallisuuskoulutus mokomalle.

 
At 9:16 ap., Blogger Sahrami said...

Oikeastaan sekä että. Muistan lapsuudesta, että oli täysin itsestäänselvää, ettei maahan heitetty mitään roskaa - ei metsään, ei pihaan. Kaupungissa oli tosi kummallista, että maassa oli roskia, ihan tahallaan heitettynä.
Samoin tulenkäsittely oli tarkkaa, kyllä me keväällä poltimme suurennuslasilla puhelinluetteloita, mutta ei tullut mieleenkään mennä heinälatoon polttelemaan niitä...
Pappakin, joka metsässä poltti tupakkaa, tumppasi tupakan aina tarkkaan, vielä sormilla niisti tupakan, ettei varmasti jäänyt mitään hehkuvaa...
Joka lenkillä keräsimme kaupunkilaisten heittämiä pulloja (myös ne, joista ei saanut edes Alkossa panttia).

Lasten kanssa on joka kesä jankattu metsäpaloista. Kylän läpi kun menee tie, jota pitkin pääsee laajalle metsäalueelle, jossa palaa kohtuullisen useasti. Siinä on sitten paloautojen ujelluksen jälkeen selitetty, että voi olla, että joku jätti tupakan tumppaamatta, tai poltti nuotiota eikä sammuttanut, tai ajoi autolla heinikkoon ja katalysaattori sytytti ruohikon (pari kesää sitten syttyi parikin isoa paloa tuolla tavalla täällä).
Olen vakaasti sitä mieltä, että vaikka meidän lapset ehkä aloittavatkin tupakanpolton, niin eivät heti ensimmäisinä ole heittelemässä hehkuvia natsoja tienposkeen auton kyydistä.

Mä olen joistain asioista niuho, ja tuo roskaaminen ja tulen käsittely luonnossa on niitä asioita. Muuten meillä ehkä eletään kuin ellun kanat. Kotonakin tulta saa käsitellä VAIN takassa ja saunanpesässä. Tikut on korkealla, näkyvissä kylläkin niin, että jos ne on otettu salaa, niin sen huomaa...

 

Lähetä kommentti

<< Home