Sahramin solmut

sunnuntaina, toukokuuta 04, 2008

Kevään ensimmäiset ukkoset

Perjantaina ja eilen jo jyrisi kaupungin päällä, tänään olikin oikein kunnollinen ukonilma jossain kaupungin takana. Otin puhelimenkin pois seinästä, ettei mene modeemin kautta tietokoneeseen. Kahteen kertaan on hajonnut verkkokortti...

Autoissakin on jo kesärenkaat... Saksalaisessa insinöörityön ihmeessä eivät olleet syksyllä huoltoliikkeessä rasvailleet mitään, olipa hauskaa katsella kun mies tappeli pultteja auki... Yllättävän vähällä kiroamisella ja messuamisella renkaat tuli vaihdettua, ehkä syynä oli leppeä ilma ja vähäiset hyttyset.

Oravanpoikasen ristiäiset ovat jo melkein hanskassa. Muropaketti tarvitsee juhlavaatteet (samoin minä), ja oheismateriaalit pitää vielä ostaa (lautasliinat, kertakäyttömukeja ja jostain pitäisi haalia puolitoista tusinaa samppakaljalaseja). Pikkusisko tuo poikaystävänsäkin, kivaa - tulee sitten esiteltyä (miehen) suvulle molempien nuorempien sisarusten siipat.
Rahaa palaa, koska en vaivaudu itse tekemään mitään. En ole mikään jauhopeukalo (vaikka tänäänkin tein oikein herkullista marjapiirakkaa), ja leipomusten ulkonäkö on aina hieman, no, käsintehdyn näköinen. Omasta kunnasta löytyy pitopalveluita ja kukkakauppoja.

Vauva on kasvanut kiltisti jonkun käyrän mukaan. Terveysasemalla on nykyään uusi lääkäri, nuori mies joka oli kovin kiinnostunut kaikesta. Sain sitten pariin kertaan selittää vauvan sydänkäyriä ja tulevaa seurantakäyntiä keskussairaalassa. Lääkäriparka meni vähän sekaisin, yritti kovasti löytää sivuääntä sydämestä. Onneksi ei sellaista löytänyt, sehän olisi ollutkin uusi suhina sitten, kun sairaalasta jo sen suhteen saimme pojalle puhtaat paperit. Nyt enää ihmetellään sitä qt-aikaa, että onko siinä viivettä vai ei.
Oli ihan mukavaa vaihteenvuoksi tavata uusi lääkäri, joka suhtautui asiaan empaattisesti mutta asiallisesti, ei alkanut pohtia erilaisia teorioita lintusten kuolemalle, mutta otti vakavasti omat puheeni. Usein lääkärit joko järkyttyvät kovasti, yrittävät selittää kuoleman jollain simppelillä ja yleisellä selityksellä tai vähättelevät.

Sain viimein laitettua lintusten haudankin kuntoon kesää varten. Ruusutkin on tilattu äitienpäiväksi, täytyy vissiin laittaa äitienpäivänä kello soimaan kuudelta, että ehdin käydä ne istuttamassa ennen muita häsellyksiä.

Oma kummitätikin kävi tänään kylässä, serkkulikalla oli mukana poikaystävä, oli vissiin oikein virallisella esittelykäynnillä nyt sitten hänkin. Mukavanoloinen nuorimies, kovin tutun oloinen - olen jotenkin niin tottunut noihin insinöörinplanttuihin.

Voi sentään, kun pääsisi juhlimaan häitäkin jossain vaiheessa (nytkin ihan lähipiirissä on neljä nuortaparia, mutta eipä vaan ole häitä näköpiirissa). No jaa, eipä sitä omaa naimisiinmenoakaan tullut juhlistettua sen kummemmin, oli sentään viisi henkilöä (ja yksi heistäkin oli minun mahassani) läsnä juhlaillallisella paikkakunnan suosituimmassa ruokaravintolassa...

(on sitä ukkosta edelleenkin ilmassa, nyt on jo kahteen kertaan katkennut sähköt, onneksi blogger nykyään tallentaa tekstit automaattisesti)
Nyt katkesi kyllä ajatuskin pahanpäiväisesti...

Ai niin, talviturkki on heitetty, kävin eilen uimassa oikein kunnolla, sukelsin pinnan alle. Ja pelastin altaasta neitin prinsessan ja jalkaraspin (älkää kysykö mitä se siellä pohjalla teki).
Oli kylmää vettä - mies kävi jo viikko sitten.
Mukulat ovat sen näköisiäkin, että on kesäaika. Muropaketilla ottassa lommo ja polvet mustina, toisessa rupikin. Neitillä takapuolessa ja polvissa ruvet, esikoisella polvet mustina ja jalkapohjat jo pinttyneet.


Omaan muistiin tämänpäiväisen marjapiirakan ohje, kun netistä sitä ei näytä löytyvän enää (harvoin kun onnistun, niin on pakko pistää talteen).

Helppo marjapiirakka:
Pohja:
1 1/2 dl voisulaa
1 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 kananmuna

Täyte:
1 prk kermaviiliä
1 kananmuna
1/2 dl sokeria (riippuu marjojen happamuudesta)
noin 3 dl marjoja

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja kaikki pohjan ainekset nopeasti tasaiseksi taikinaksi.
Painele taikina piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Sekoita kermaviili, muna ja sokeri keskenään. Laita (osittain sulaneet) marjat pohjalle ja kaada kermaviili marjojen päälle. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia. Kannattaa antaa jäähtyä ennen tarjoilua, että täyte hyytyy kunnolla.

Tunnisteet: ,

4 Comments:

At 10:00 ap., Blogger Irena said...

Tuo piiras kulkee meidän suvussa nimellä mummon mustikkapiirakka, vielä helpomman siitä saa käyttämällä valmispohjataikinaa (niitäkin on nykyisin niiiiiin monia).

Meillä ei ole vielä seurakunta tasoittanut hautausmaalla Pojan kumpua, pitäisiköhän soittaa ja kysäistä aikataulusta.. Minähän HALUAN sinne äitienpäiväksi orvokkeja.

 
At 1:10 ip., Blogger Mette (Mettuska) said...

Kiitos ohjeesta! Kaikki helpot ohjeet on aina tervetulleita =)

 
At 3:04 ip., Blogger Sahrami said...

Noitahan on monenlaisia versioita tästä piirakasta, tää oli simppeli (monissa ohjeissa käsketään vaahdottaa voi ja sokeri, hei haloo, enhän mä sellaista ehdi) - ja valmispohjatkin pitää sulattaa! Mulla on kyllä sellainen pakastimessa (no, montakin), mutten koskaan muista ottaa sulamaan etukäteen... Olen yrittänyt pitää ohjeita tallessa paperilla, ei toimi, josko tää netti olisi varmempi.

 
At 11:17 ip., Blogger muoriska said...

Meillä tuossa piirakassa vaihdetaan osa vehnäjauhosta grahamjauhoksi.. ja viilikin käy kermaviilin sijaan.

Mullahan kuopuksella on reikä sydämmessä (vsd) ja kun refluksia hoidettiin, niin oli siinä rajoilla onko pitkä qt-aika vai ei.. joten olemme olleet ekstra nuukia vanhempia ja vieneet tk:hon listan lääkeistä joita ei saa pitkän qt-ajan omaavalle antaa..

Ei muuten pojasta huomaa että on ylimääräinen reikä.. 20kg/n.103cm ja vasta 3v. No tulee isäänsä.

 

Lähetä kommentti

<< Home