Sahramin solmut

torstaina, toukokuuta 15, 2008

Ihmisen oikeudet

Blogimaailmassa on haastettu kirjoittamaan ihmisoikeuksien puolesta. Laajin yhteisymmärrys ihmisoikeuksista lienee YK:n ihmisoikeuksien julistus. Eivätpä nuokaan kaikki toteudu edes Suomessa, saati sitten ihan tässä lähinaapureissa. Yhdysvalloissa on puolestaan päätetty, että ihmisoikeudet koskevat vain heitä, jotka katsotaan olevan sen arvoisia. Väärällä puolella olevilla ei ole ihmisoikeuksia.

En ole pitkään aikaan lukenutkaan tuota ihmisoikeuksien julistusta (lapsenoikeuksia on tullut lähinnä tavattua). Olin hyvin yllättynyt tästä:

24. artikla. Jokaisella on oikeus lepoon ja vapaa-aikaan, työajan järkevään rajoittamiseen sekä määräaikaisiin palkallisiin lomiin.

Jokaisella on oikeus lepoon ja vapaa-aikaan.
Jokaisella on oikeus työajan järkevään rajoittamiseen.
Jokaisella on oikeus palkallisiin lomiin.

Tulee mieleen suomalaiset rekkakuskit. Pätkätyöläiset. Hoitoaloilla työskentelevät, jotka eivät pysty kieltäytymään ylityövuoroista, kun työtoveri viereltä uupuu.


29. artikla. 1. Jokaisella ihmisellä on velvollisuuksia yhteiskuntaa kohtaan, koska vain sen puitteissa hänen yksilöllisen olemuksensa vapaa ja täysi kehitys on mahdollinen. 2. Käyttäessään oikeuksiaan ja nauttiessaan vapauksiaan kukaan ei ole muiden kuin sellaisten lailla säädettyjen rajoitusten alainen, joiden yksinomaisena tarkoituksena on turvata toisten oikeuksien ja vapauksien tunnustaminen ja kunnioittaminen sekä moraalin, julkisen järjestyksen ja yleisen hyvinvoinnin oikeutetut vaatimukset kansanvaltaisessa yhteiskunnassa. 3. Näitä oikeuksia ja vapauksia ei missään tapauksessa saa käyttää vastoin Yhdistyneiden Kansakuntien päämääriä ja periaatteita.

Jokaisella on velvollisuuksia yhteiskuntaa kohtaan.

Kaikki jaksavat kyllä pitää meteliä omista oikeuksistaan. Kuka muistaa, että niiden rinnalla kulkee aina velvollisuus toimia siten, että muidenkin oikeudet toteutuvat?

*****************************************

Tämä on ollut taas niitä mielenkiintoisia ja haasteellisia päiviä. Aamulla löysin kyllä esikoiselle puhtaat vaatteet kouluun, ja poika ehti vielä taksiinkin ajoissa. Sen jälkeen menikin pari tuntia, ennenkuin sain itse aamupalaa (hätäisesti hotkaistu raparperipiirakan pala).
Päivän saldona on ollut tähän mennessä yksi hajonnut mikrofoni, muutama kuhmu Muropaketin otsassa, Sinappituubilla raapimajälki otsassa (raapaisi itse), paljon kyyneleitä ja itkua. Rakeita ja räntää. Veroilmoitukset tehty ajoissa. Kadonnut kaukosäädin. Muurahaiskammon saanut kissa.
Nuhainen äiti. Lapsilla vaatteet päällä merkittävä osa päivästä.
Vain kaksi koneellista pestyä pyykkiä ja silti pyykkikorin kansi mahtuu jo kiinni. Tiskikone on pyörinyt jo kaksi kertaa ja kolmanteen on astiat pian kasassa... Silti tuntuu, että kaikilla on koko ajan nälkä.
Kaikki laskut maksettu - paitsi se yksi, joka tuli tänään postissa.

Tunnisteet:

2 Comments:

At 8:38 ip., Blogger Irena said...

Ja sinä väitit ahkeruutesi olevan ameeban tasolla. Hyvin ahkera ameeba, etten sanoisi. Minä en edes viitsinyt kiinnittää huomiota ihmisoikeuksiin, mitä ne ovat? Oikeus syntyä ja kuolla, ei välttämättä tuossa järjestyksessä.

Nyt minun ihmisoikeuteni sisältää esikoisen nukkumaanmenon toteuttamista artiklan jotainsinnepäin mukaan..

 
At 8:43 ip., Blogger Irena said...

Niin ja pitipä vielä tunnustamani etten itse täyttänyt edes veroehdotelman korjauksiakaan (vähennyksiä mitälie). Isäntä teki..

 

Lähetä kommentti

<< Home